Lombok project zonnepanelen boekt weer twee succesjes

Wederom kreeg ik vanuit Lombok weer een leuk succesverslag voor één van de vele geweldige initiatieven van Impian Anak ! Een compilatie van verslag en fotomateriaal wilde ik maar wat graag delen, met dank aan Peter en Marianne:

HuisjeHanafi De allereerste proefopstelling bij het kamertje van Jay in kampung Loco verhuist volgende week naar midden-Lombok, waar zijn gezin woont, en waar de stroomvoorziening nog slechter is dan in en om Senggigi. Na overleg met Boung en Sareah kiezen ze ervoor om één lamp in de berugak (een soort open constructie,  los van het woonhuis) te hangen. De andere willen ze graag aan de zijkant van hun huisje. Niet omdat ze daar zelf heel veel voordeel bij hebben, maar omdat veel buurtbewoners in de avond door dat altijd donkere steegje moeten!
In de middag gaan we naar Ampenan, waar we een set aanleggen bij het huisje van Hanafi.
Vandaag dus werk bij twee heel verschillende families, 2 heel verschillende huisjes, maar allebei gezinnen die we het van harte gunnen! In de visserswijk Pondok Perasi woont Hanafi met zijn moeder en broertjes. Vader is een half jaar geleden plotseling overleden.

TheePauzeVoorAndiAndi, net als Hanafi ook al jaren gesponsord via Impian Anak, zit nu in het tweede jaar van de vakopleiding elektronica.
Hij is onze Pak tukang Listrik: vakman elektriciteit.

Hij helpt mee met de installatie van de zonnepanelen en is het aanspreekpunt voor de Lombokse gezinnen die een paneel hebben, mochten er vragen of problemen zijn.
Bij het huis van Hanafi worden eerst alle materialen klaargelegd, en  de buurtbewoners kijken geïnteresseerd toe.
Veel begrijpen we niet van het lokale dialect, het Bahasa Sasak, maar af en toe vangen we wat op…
In elk geval begrijpen de toeschouwers niet veel van wat hier gaat gebeuren. Stroom van de zon????  Vreemde ideeën hebben die Nederlanders!

Eerst maar eens overleggen waar het paneel moet komen, waar de lampen komen te hangen.
Ook hier wordt het een combinatie van licht voor het gezin, en op aandringen van Hanafi’s moeder, ook licht voor de buurtbewoners.
Het is hier in de avond zo donker in het smalle steegje. Dus als het kan graag een lampje aan de zijkant van hun ‘terrasje’ onder het afdak, dat naar het steegje schijnt.

HanafiAndVriendjeMet de geleende bamboeladder werkt het een stuk prettiger in de hoogte. Een pannendak is handiger, maar met wat geknutsel lukt het op een golfplatendak ook om het paneel vast te zetten.
Bij de huisjes met wanden en plafond van gevlochten (palm?)blad is het eenvoudig om een opening te vinden waar de kabel van buiten naar binnen gaat. Gaten en kieren genoeg in de wanden. Hanafi (met groene broek) en zijn vriendje vinden het geloof ik maar lastig dat we steeds in en uit lopen. Moeder (met gele shirt) en een paar buurvrouwen vinden het vooral interessant.
Binnen zijn Andi en Peter al druk bezig. De accu staat, de laadcontroller wordt opgehangen. Ik kijk even rond in het huisje. Tja, daar ben je snel uitgekeken. Drie kleine kamertjes, binnen en buitenwanden van gevlochten platen, veel ‘natuurlijke ventilatie’ dus. Ongetwijfeld zo lek als een mandje in de regentijd. In elke kamer ligt een matrasje op de grond. Verder wat schapjes met boeken, kleding, een eenvoudig kastje, tafeltje waar wat spullen liggen.

InbouwTeeVeeDe ‘ingebouwde’ kleine tv vind ik wel vindingrijk. Zo voorkom je dat je vanuit de woon/slaapkamer te dicht met je neus op het beeld zit. En je hebt geen tafeltje nodig in de zitkamer! Buiten is nog een toilet/wasruimte. Gekookt wordt op een vuurtje onder een afdak. Heel primitief, zeker als je bedenkt dat hier een heel gezin woont!
Het werkt vordert, kabels worden getrokken en netjes vastgezet. Andi heeft het hele systeem al in zijn hoofd zitten! E
n ja hoor, een extra (gratis en milieuvriendelijk) lampje in de kamer! En een buiten, onder het afdak
Zaldi, een oud klasgenoot van Andi, komt even langs om te zien wat Andi in elkaar heeft gezet. Zaldi zit nu op SMA, vergelijkbaar met de bovenbouw HAVO/VWO.  Na het opruimen genieten we na van een welverdiend kopje thee. Andi heeft het weer prima gedaan.
We denken dat hij weinig medestudenten heeft die al zoveel in de praktijk hebben gewerkt. Fijn dat we hem op deze manier wat extra ervaring mee kunnen geven!

Tot zover, voorlopig even Marianne’s  nabije verslaglegging ! Uiteraard kan Impian Anak meer kinderen in Lombok helpen. Elke financiële bijdrage, groot of klein, is dan ook zeer welkom.
Voor de actuele projecten : klik hier.
En er bestaat uiteraard ook de mogelijkheid om een bepaald kind te sponsoren.

.

HET LIJKT

SIMPEL

EN

DAT IS HET OOK

(Loesje)

.

 

VerlichtStraatje

 

.

Stichting Impian Anak is een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling.

logo_Impian_Anak

 

.

 

.

 

.Categorieën:Sponsorproject, Lombok

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Jan Wouters

Author, blogger, speaker about current mobility trends

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Jan Wouters

keynote speaker, programmamanager, schrijver over de toekomst van automotive / mobiliteit

Matroos Beek

Grensgevallen

Deborah Hamar

Just me . . .

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Bitterballenbruid

I love bitterballen so much... I married a Dutchman.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Michiel Roukens

Blog voor de economische avonturier

wordpress tips

tips & advice on wordpress.com blogs

frans louter

'het kan verkeren'

%d bloggers liken dit: