De RollingRoadtestBench is operationeel

Foto: Bram Saeys. TNO Automotive Helmond, AFB Manufacturing Proces Lab BVDe eerste beproevingen en verificaties aan de test opstelling “RRT” zitten erop.
Tijd om hier even bij stil te staan met Ben van Elk, het brein achter deze fonkelnieuwe Automotive Campus faciliteit. De Rolling Road test bench is een testopstelling gedimensioneerd voor het testen van trailers, trucks en busvoertuigen zolang de aslast de 13 ton niet overschrijdt. Ben legt uit dat de testopstelling ontwikkeld is om levensduur testen te kunnen uitvoeren op assen, ophangsystemen of andere subsystemen (componenten). Om een rechte weg te kunnen benaderen is gekozen voor een dubbel set rollen met een flinke diameter van 3 meter. Elke rol wordt afzonderlijk aangedreven door elektromotoren met elk een vermogen van 245 kW en een aandrijfkoppel van 15.500Nm.
Foto: Bram Saeys. TNO Automotive Helmond, AFB Manufacturing Proces Lab BVVoor de beproevingen zijn die rollen uitgerust met “cleats” (aanstootblokken). Deze “cleats” zijn zodanig ontworpen dat een breed frequentiegebied zoals dat van een wegdek kan worden nagebootst. gedurende de tests kan het voertuig op gezette tijden van spoor en daarmee van “wegdekkarakter” wisselen. De bereikbare rolsnelheden variëren van 40 .. 60 km/u (met “cleats’)  en tot 100 km/u (zonder “cleats”). Verder, aldus Ben, kunnen de rollen gebruikt worden als dynamometer om versnellingen en rem-testen te kunnen uitvoeren.
Ook het beproeven van brandstofverbruik, vermogens en koppels kunnen worden uitgevoerd. In de testruimte zijn naast een volledig geluid gedempte regelkamer ook een reparatieput voor specifieke aanpassingen of het aanbrengen van sensoren aanwezig.

Foto: Bram Saeys. TNO Automotive Helmond, AFB Manufacturing Proces Lab BVOm een voldoende stabiele meetomgeving te creëren staat de gehele testopstelling op een massief blok beton van 7 bij 22 meter en een gewicht van 600 ton. Dit contragewicht wordt volledig afgeveerd met een groot aantal fijn instelbare luchtveren ter bescherming van de omgeving tegen trillingen. Het voordeel van testen op een rollenbank als deze in vergelijking met de conventionele methode van rijtesten op een proefbaan is de volledige controle over de testomstandigheden en de repeteerbaarheid van de tests.
Een ander belangrijk voordeel is dat de testen volautomatisch verlopen. Dat is vooral bij levensduurtesten een groot voordeel omdat het nu niet meer nodig is dat een ploeg chauffeurs wekenlang op een gehuurde testbaan moet worden ingezet. Daardoor levert testen op de RR-unit een aanzienlijke kostenbesparing op. Natuurlijk is ook de veiligheid in laboratoriumomstandigheden optimaal.

De doelgroep van de RR-unit zijn alle bedrijven die zich bezighouden met ontwikkeling van zwaardere voertuigen of bijbehorende onderdelen. Belangrijke gebruikers zijn VDL Weweler en VDL Bus & Coach. Daarnaast kan de proefstand worden gebruikt door fabrikanten van trailers en opleggers, leveranciers van onderstelcomponenten en fabrikanten van trucks en speciale heavy duty voertuigen. Binnen het MKB kan de rollenbank interessant zijn voor fabrikanten van schokdempers, speciale terreinvoertuigen,  wielnaafmotoren maar ook van banden en -ophangsystemen.
Voor academisch, HBO en MBO onderwijs geeft deze proefstand interessante mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. Samen met enkele medewerkers van AutomotiveNL maakt Ben zich sterk om zowel de bestaande relaties als ook nieuwe prospects de unieke mogelijkheden van deze spectaculaire proefstand te kunnen aanbieden.
Meer informatie uiteraard ook gewoon via deze website aan te vragen.

visual RRT

 

 

 Categorieën:Automotive Shared Facilities

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Jan Wouters

Author, blogger, speaker about current mobility trends

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Jan Wouters

keynote speaker, programmamanager, schrijver over de toekomst van automotive / mobiliteit

Matroos Beek

Grensgevallen

Deborah Hamar

Just me . . .

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Michiel Roukens

Blog voor de economische avonturier

wordpress tips

tips & advice on wordpress.com blogs

frans louter

'het kan verkeren'

Darling Doormat

Wit and Shit on Crete

%d bloggers liken dit: