Oude Grindwasserij

IMG_1382Dwars door het natuurgebied de Hamert loopt de Twistedenerweg, nu een fietspad. Het vormde al in de vele jaren voor ons de verbinding met Kevelaer, sinds 1643 een belangrijk bedevaartsoord in de regio. Tijdens de 20e eeuw heeft men de ontginning van de Hamert ter hand genomen. Het voor die tijd aanwezige landschap, heide en bos, was ontstaan door intensieve begrazing en het steken van plaggen. Gelukkig behoorde dit gebied destijds bij de jachtterreinen van de kasteelheren van Heerlijkheid Well, en bleef het gebied als ‘natuurgebied’ met haar rijke wildstand bewaard.

IMG_1378Sinds 2000 werkt Het Limburgs Landschap aan het behoud van dit gebied, waarvan de eerste resultaten aan de oostzijde van de Hamert te zien zijn. Nu ligt hier, zeker in de winter, aan beide zijden van de Heerenvenweg een grote oppervlakte open water met oevers die geleidelijk oplopen en dus interessante plas-drassituaties vertonen, met een ondertussen zeer interessante flora en fauna. Heikikkers en rugstreeppadden planten zich er massaal voort. Van zo’n rijkdom aan amfibieën profiteren ook allerlei waadvogels, waaronder zeldzame soorten. Zwarte ooievaar, kleine en grote zilverreiger zijn er jaarlijks enige tijd te gast tussen de tientallen blauwe reigers. Daarover hopelijk een andere keer meer !

IMG_1380De nog aanwezige betonnen constructies langs de Twistedenerweg zijn de restanten van de oude grindwasserij en zeefinstallaties en dus een industrieel monument. Op een kaart van het kadaster uit 1936 staat op deze plek een cementfabriek aangegeven. Of er echt cement geproduceerd wordt betwijfeld. Zeker is dat er zand en grind is afgegraven en over de Twistedenerweg is afgevoerd naar een betonnen kade aan de Maas om per schip verder te worden vervoerd.
Deze kade wordt nog vermeld in verhalen van er onder voor de regen schuilende kwajongens in de jaren rond 1955. Deze kade is inmiddels opgeruimd.
Op een andere kaart uit 1936 is te zien dat de stoomtramlijn van Venlo naar Nijmegen op De Hamert een aftakking heeft naar deze grindwasserij en vanaf die aftakking een tweede kleinere aftakking die naar de Maas liep.

Een prachtig stuk industrieel erfgoed in een perfecte omarming van overwoekering en fantasie-prikkelende mystiek.Categorieën:Themawandelingetjes

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Mooi die ruïne, maar ik interesseer me toch meer voor die kikkertjes en zeldzame waadvogels. Graag ook een keer verslag/foto’s van!

    Like

  2. Helemaal met Noortje hierboven eens, wel een leuk spookslot om tikkrtje te spelen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Jan Wouters

Author, blogger, speaker about current mobility trends

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Jan Wouters

keynote speaker, programmamanager, schrijver over de toekomst van automotive / mobiliteit

Matroos Beek

Grensgevallen

Deborah Hamar

Just me . . .

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Bitterballenbruid

I love bitterballen so much... I married a Dutchman.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Michiel Roukens

Blog voor de economische avonturier

wordpress tips

tips & advice on wordpress.com blogs

frans louter

'het kan verkeren'

%d bloggers liken dit: