Dwars door het natuurgebied de Hamert loopt de Twistedenerweg, nu een fietspad. Het vormde al in de vele jaren voor ons de verbinding met Kevelaer, sinds 1643 een belangrijk bedevaartsoord in de regio. Tijdens de 20e eeuw heeft men de ontginning van de Hamert ter hand genomen. Het voor die tijd aanwezige landschap, heide en bos, was ontstaan door intensieve begrazing en het steken van plaggen. Gelukkig behoorde dit gebied destijds bij de jachtterreinen van de kasteelheren van Heerlijkheid Well, en bleef het gebied als ‘natuurgebied’ met haar rijke wildstand bewaard.
Sinds 2000 werkt Het Limburgs Landschap aan het behoud van dit gebied, waarvan de eerste resultaten aan de oostzijde van de Hamert te zien zijn. Nu ligt hier, zeker in de winter, aan beide zijden van de Heerenvenweg een grote oppervlakte open water met oevers die geleidelijk oplopen en dus interessante plas-drassituaties vertonen, met een ondertussen zeer interessante flora en fauna. Heikikkers en rugstreeppadden planten zich er massaal voort. Van zo’n rijkdom aan amfibieën profiteren ook allerlei waadvogels, waaronder zeldzame soorten. Zwarte ooievaar, kleine en grote zilverreiger zijn er jaarlijks enige tijd te gast tussen de tientallen blauwe reigers. Daarover hopelijk een andere keer meer !
De nog aanwezige betonnen constructies langs de Twistedenerweg zijn de restanten van de oude grindwasserij en zeefinstallaties en dus een industrieel monument. Op een kaart van het kadaster uit 1936 staat op deze plek een cementfabriek aangegeven. Of er echt cement geproduceerd wordt betwijfeld. Zeker is dat er zand en grind is afgegraven en over de Twistedenerweg is afgevoerd naar een betonnen kade aan de Maas om per schip verder te worden vervoerd.
Deze kade wordt nog vermeld in verhalen van er onder voor de regen schuilende kwajongens in de jaren rond 1955. Deze kade is inmiddels opgeruimd.
Op een andere kaart uit 1936 is te zien dat de stoomtramlijn van Venlo naar Nijmegen op De Hamert een aftakking heeft naar deze grindwasserij en vanaf die aftakking een tweede kleinere aftakking die naar de Maas liep.
Een prachtig stuk industrieel erfgoed in een perfecte omarming van overwoekering en fantasie-prikkelende mystiek.
Categorieën:Themawandelingetjes
Mooi die ruïne, maar ik interesseer me toch meer voor die kikkertjes en zeldzame waadvogels. Graag ook een keer verslag/foto’s van!
LikeLike
yessss, goed plan en ontzettende zin in….. Er staan diverse waarneemhutten !!!
LikeLike
Helemaal met Noortje hierboven eens, wel een leuk spookslot om tikkrtje te spelen…
LikeLike
Klopt, maar weldra is het daar een en al bramenstruik… Maar dat heeft ook wel weer zijn charme
LikeLike