IBC Carolus Borromeus te gast op de AutomotiveCampus

WP_20130925_021Leerlingen van het Carolus Borromeus college te Helmond waren woensdag 25 september met twee leraren te gast op de AutomotiveCampus. Het gaat om 21 havo- leerlingen op het Carolus die hebben gekozen voor het International Business College (IBC). Na ontvangst in het AutomotiveHouse, was er een presentatie over de Campus en haar bedrijvigheid, open innovaties en clusternetwerken. Met een film over een van de meer spraakmakende crashtesten passeerden aspecten als passieve en actieve veiligheid de revue.

Om ook een goed beeld te krijgen hoe verstrengeld het bedrijfsleven met het onderwijs kan zijn, was er ruim de tijd om een kijkje te nemen in de werkplaatsen van de onderwijsinstellingen op de Campus. Uiteraard werd met medewerking van het M.A.C de werkplaats  en de nieuwe lesruimte rond het Lucas Nuelle thema bezocht.

Over het IBC College
Al een aantal jaren draait het IBC zeer succesvol op het Willem van Oranje College in Waalwijk. Eén van de redenen voor het Carolus om ook hun leerlingen deze kans te bieden en het programma van deze school over te nemen.  Het Carolus wordt hiermee één van de 15 scholen in Nederland waar leerlingen deze opleiding kunnen volgen. Ervaringen leren dat er naast een  hoger slagingspercentage bij deze groep er beduidend hogere examenresultaten worden gehaald en er minder uitval is in het HBO.

WP_20130925_019Leerlingen die  hiervoor kiezen behalen hun Havo-diploma in het 4e en 5e leerjaar in 80% van de normale tijd. Hiermee gaan zij binnen de eigen schoolsituatie een uitdaging aan. De vijfde lesdag staat volledig in het teken van het IBC. Naast het ontwikkelen van sociale vaardigheden, inzicht, kennis en  vaardigheid in het ondernemen, marketing en het schrijven van een ondernemersplan, staat het functioneren binnen bedrijven centraal. Tijdens hun opleiding richten zij ook een eigen onderneming op. ‘International’ wordt gebruikt, omdat ondernemen steeds internationaler wordt. Zo ontvangen leerlingen  naast het gebruikelijke taalonderwijs een meer op handel gericht taalonderwijs. Bovendien doen zij mee aan internationaliseringsprojecten.

‘Business’ staat voor handel in het algemeen. WP_20130925_006Zo maakt ook de opleiding Elementair boekhouden  onderdeel uit van het programma. ‘College’ impliceert geen klassieke schoolsituatie: er zijn veel flexibele activiteiten in de vorm van stages, excursies, workshops, lezingen en modules. De laatste module (het schrijven van een financieel plan) wordt verzorgd door docenten van het HBO en op het HBO. Juist daardoor ervaren leerlingen hoe de dagelijkse praktijk is binnen deze vorm van onderwijs en kunnen zij een bewuste keuze maken voor een economische opleiding binnen het HBO.  Een belangrijk deel van de tijd zal worden ingevuld voor het bezoeken van bedrijven en voor lessen door gastsprekers. Er hebben al een accountant, een notaris en directeur van een Helmond bedrijf toegezegd een gastcollege te komen verzorgen.

De leerlingen vergroten hun kansen in hun verdere loopbaan door de 6 modules te volgen en hun kennis en ervaring op het gebied van ondernemen te verdiepen. Door het IBC aan het E&M-diploma toe te voegen ontwikkelen zij een meesterschap binnen het profiel.

Het Carolus biedt, naast Mavo-Plus, gymnasium en het Carolus XL-programma binnen het VWO, hiermee  ook voor de leerlingen van het Havo een extra uitdaging bieden. De leerlingen ontvangen naast hun havo-diploma een officieel door  het ministerie van Economische  Zaken erkend IBC-certificaat.  Op deze wijze wordt binnen alle aangeboden opleidingen inhoud gegeven aan de slogan “Carolus, geef je toekomst een plus”.

teksten IBC college met dank aan Carolus-IBCCategorieën:AutomotiveNL, educatie

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Jan Wouters

Author, blogger, speaker about current mobility trends

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Jan Wouters

keynote speaker, programmamanager, schrijver over de toekomst van automotive / mobiliteit

Matroos Beek

Grensgevallen

Deborah Hamar

Just me . . .

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

Michiel Roukens

Blog voor de economische avonturier

wordpress tips

tips & advice on wordpress.com blogs

frans louter

'het kan verkeren'

Darling Doormat

Wit and Shit on Crete

%d bloggers liken dit: